Visual Studio Code kullanarak ASP.NET Core Projesi Geliştirme

Onur KARAKUŞ
4 min readAug 22, 2020

Gereksinimler ve kurulumlar

Visual Studio Code Microsoft tarafından ücretsiz olarak dağıtılan, cross-platform olarak çalışan, Windows, Mac ve Linux işletim sistemleri için geliştirilmiş bir kod editörüdür. Microsoft Visual Studio bir IDE olarak çalışırken Visual Studio Code bir kod editörüdür. Yalnız, VS Code da Visua Studio gibi uygulama geliştirme işlemleri için gayet kullanışlı bir üründür.
Bu makalemizde VS Code kullanarak bir ASP.NET Core uygulamasının geliştirme, debug, test ve dağıtım işlemlerinin nasıl yapıldığına bakacağız.

Visual Studio Code uygulamasının indirmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
https://code.visualstudio.com/

Visual Studio Code kurulumunu tamamladıktan sonra ASP.NET Core projelerimizi oluşturup kullanabilmemiz için bazı uzantıların (extension) kurulumlarını yapmamız gerekmektedir. Bunun için VS Code uygulamasının açtıktan sonra Ctrl + Shift + X tuş kombinasyonu ile veya sol menüde bulunan Extensions ikonuna tıklayarak açılan ekranda “C#” aramasının yaparak çıkan ilk uzantıyı Install butonu ile kurulum işlemini tamamlayabiliriz.

Ardından aynı şekilde Nuget Gallery için uzantı kurulumunu tamamlamamız gerekmektedir.

VS Code genel olarak ASP.NET Core projelerini oluşturmak için Visual Studio gibi bir komut yapısına sahip değildir. .Net Core CLI bu konuda yazılımcılara yardımcı olmaktadır. Biz de projemizi .Net Core CLI üzerinden oluşturacağız.

İlk ASP.NET Core Uygulamamız

İlk önce projemizin oluşturulacağı dizini oluşturmamız gerekmektedir.

Ardından oluşturduğumuz klasörü VS Code ile açmamız gerekmektedir. Bunun için File menüsünden Open Folder… komutu seçilmesi yeterli olacaktır.

VS Code kendi içerisinde bir terminal yapısı barındırmaktadır. Böylelikle komut satırı kullanmadan işlemlerimizi bu terminal yapısı ile gerçekleştirmemiz mümkün olacaktır. Terminal menüsünü açmak için Terminal menüsünden New Terminal (Ctrl + Shift + “) komutunu seçmemiz yeterli olacaktır.

Terminal alt kısımda açıldıktan sonra aşağıda bulunan komut ile ilk ASP.NET Core projemizi oluşturmaya başlayabiliriz.

dotnet new mvc

Yukarıda bulunan komut Terminal ekranı üzerinde çalıştırıldığı zaman bulunduğumuz klasör içerisinde yeni bir Asp.Net Core MVC projesi oluşturulacak ve dotnet restore komutu otomatik olarak çalıştırılıp paket bilgileri de güncellenecektir.

Projemizin çalıştırılması

Projemizi çalıştırmak için yine .NET Core CLI komutlarından faydalanacağız. Bunun için terminal ekranına aşağıdaki komut yazılarak çalıştırılabilir. Böylelikle projemiz bize bilgileri verilecek olan localhost adresi ve bir port üzerinden çalışmaya başlayacaktır.

dotnet run

http://localhost:5000 adresine bir web tarayıcı ile girdiğimiz zaman projemizin çalıştığının görebiliriz.

Uygulamamızın VS Code ile birlikte açılması için (F5) ve uygulamamızı debug edebilmek için launch.json ve tasks.json dosyalarının oluşturulmasına ihtiyacımız vardır. Bu dosyaları oluşturmak için VS Code’un bir özelliğini kullanabiliriz. Bunun için projemizin olduğu klasörü VS Code ile yeniden açmamız gerekmektedir. VS Code projemizi kontrol edecek ve bize gerekli dosyaların oluşturulup oluşturamayacağının soracaktır. Oluşturulan dosya örneklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Artık Run menüsünde bulunan Start Debugging komutu ile de projemizi çalıştırma imkanına sahip olmaktayız. Böylelikle projemiz içerisinde break point’ler kullanarak projemizi debug edebiliriz.

tasks.json ve launch.json dosyalarının VS Code üzerinden oluşturmak istersek;

Komut panelini açtıktan sonra (Ctrl + Shift + P) ardından palet içerisinden Tasks: Configure Task komutunu seçmemiz gerekmektedir. Ardından Create tasks.json file from template komutu ve gelen liste üzerinden .NET Core seçmemiz yeterli olacaktır.

launch.json dosyası için de sol bölümde bulunan Run (Ctrl + Shift + D) ekranından create a launch.json file seçeneğini seçmemiz yeterli olacaktır. Ardından projemizi çalıştırabilir ve debug işlemlerimizi yapabiliriz.

Bir başka makale ile yeniden görüşmek üzere.

--

--